Dit was Kunstraffinaderij 2016!

Kunstraffinaderij kondigde na twee jaar afwezigheid opnieuw een multidisciplinair kunstspektakel aan op 22, 23 en 24 april 2016. Samen met een groep enthousiaste Nijmeegse kunstenaars en kunstminnaars werd dit succesvolle concept voortgezet met een nieuw editie. Een verrassend en innovatief evenement waar kunstenaars uit de regio van Nijmegen en het Duitse grensgebied de nieuwste werken presenteerden in het thema Op Hoogte.

De locatie: Stevenskerk

Kunstraffinaderij 2016 vond plaats in de Stevenskerk. De Stevenskerk stond recentelijk in de steigers. De steigers zelf werd nieuw leven ingeblazen door deze als decor te gebruiken voor Kunstraffinaderij 2016. Behalve de Stevenskerk had ook de Waal en de aangrenzende gebieden een nieuw aanzien gekregen door het aanleggen van een stadseiland en het nieuwe woongedeelte in Lent. Een project dat internationaal nog steeds wordt bewonderd. Geheel in de trend van alle Nijmeegse ontwikkelingen in 2016 was de imposante steigerconstructie in de Stevenskerk het decor en het podium voor Kunstraffinaderij 2016.

Stevenskerk – Sint Stevenskerkhof 62 – 6511 VZ Nijmegen

Een divers programma

Gedurende drie dagen lieten kunstenaars zien wat ze te bieden hadden. Het gebruik van de steigerconstructie manipuleerde het interieur en de aanblik van de Stevenskerk en bod gelegenheid voor bijzondere presentaties. Rondom de steigers waren er nog vele andere plekken waar kunst te zien was, waaronder de toren van de Stevenskerk en de kelder. Tevens trof u het hele weekend theater, klankkunst en andere disciplines aan op diverse locaties in de Stevenskerk.

De programmering van 2016

Vrijdag 22 april

11:00 Bouwen aan een gezamenlijk kunstwerk door leerlingen van het
Montessori College onder leiding van Steve Pasveer van Larger Than Life Outdoor
14:00 Officiële opening door wethouder Bert Velthuis
14:30 Soundscape onder leiding van Zwaan de Vries
15:00 ID and even more: René van Haren, Zwaan de Vries en Nadine Grinberg
16:00 Prépoëten: Niek Edeling, Farid Faasen en Zwaan de Vries
17:00 Gelderlander Nieuwscafé met Rob Jaspers

Zaterdag 23 april

12:00 Close Encounters (gitaar, harp en saxofoon)
13:00 Manito – Vurige gipsy flamenco gitaar klanken.
13:45 WijZijn.Dance – Danscollectief uit Nijmegen.
14:15 Pomona – Shireen Kaijadoe (zang) en Cecile van Duinhoven (piano). Zij vertolken, met hartstocht, de tango cancion, het lied van de Europese immigranten in Buenos Aires in de vorige eeuw.
15:10 WijZijn.Dance – Danscollectief uit Nijmegen.
15:30 Hans Hamers trio –  Zanger-liedschrijver, speelt eigen Nederlandstalige luisterliedjes, intiem, ballads of tegen pop aanleunend. Hij treedt op met Eric Roos op basgitaar en Marcel Grotens op nickelharpa.
16:15 Nadine Grinberg en Vicky Fisher (dans)

Zondag 24 april

13:00 Steve Merlin – Nijmegenaar Steve Merlin maakt verhalende en sfeervolle Engelstalige rock, die het midden houdt tussen 70’s progressive- en akoestische gitaarrock. Voor deze gelegenheid speelt hij in een trio een selectie van zijn jongste album Crash Course For Earth, afgewisseld met ouder werk
14:30 Hans Hamers trio – Zanger-liedschrijver, speelt eigen Nederlandstalige luisterliedjes, intiem, ballads of tegen pop aanleunend. Hij treedt op met Eric Roos op basgitaar en Marcel Grotens op nickelharpa.
16:00 Jalli Lamin Kuyateh – Hij zingt Afrikaanse liederen en begeleidt zichzelf daarbij op de kora, de Afrikaanse harp. Hij zingt de traditionele liederen, maar daarnaast schrijft en componeert hij ook zijn eigen songs.